Els plans directors d’abastament d’aigua potable (PDA’s) són essencials per a la planificació de les inversions en la xarxa d’aigua dels municipis, tenint en compte les problemàtiques i necessitats actuals i futures. Aquests plans permeten analitzar les característiques i el comportament del sistema d’abastament, identificar les seves debilitats i avaluar les necessitats derivades del creixement urbà. A l’enginyeria GESA, comptem amb una àmplia experiència en la redacció de plans directors d’abastament, incloent el diagnòstic del sistema, la previsió de les necessitats, i l’avaluació i la planificació de les inversions necessàries.
Les principals característiques d’un pla director d’abastament d’aigua potable són:
- Recopilació de dades d’inventari mitjançant Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG).
- Previsió d’increments de consum de la població a través de l’anàlisi del planejament urbanístic.
- Estudi de la suficiència de les fonts de subministrament en l’actualitat i el futur.
- Modelitzacions hidràuliques de diagnosi i prognosi mitjançant EPANET, amb vinculació al SIG gràcies a l’eina Giswater.
- Diagnosi de les problemàtiques de la xarxa (existents o futures) i elaboració de propostes d’actuació amb el suport d’eines SIG.
- Valoració econòmica de les inversions.
El contingut dels plans directors d’abastament d’aigua potable redactats per l’enginyeria GESA és el següent:
- Inventari de la xarxa d’abastament (xarxa en alta) i distribució (xarxa en baixa) del municipi. Inclou la identificació dels dipòsits, captacions i estat de les concessions, elements de control, recorregut actual de la xarxa, materials, cabals, vàlvules, elements actuals, etc.
- Diagnosi del rendiment i l’estat actual de la xarxa d’abastament i distribució, amb la detecció de mancances, estimació de pèrdues (aigua no registrada), incidències o altres funcionaments incorrectes. Inclourà l’estudi dels cabals actuals.
- Condicions sanitàries del servei, d’acord amb allò establert al decret 140/2003, que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà. Inclourà l’anàlisi del pla de neteja.
- Previsió de necessitats futures. Cal preveure les necessitats d’abastament d’aigua futures tenint en compte l’evolució demogràfica (mínim 3 escenaris) l’increment dels episodis de sequera. També cal preveure la capacitat dels abastaments actuals i la possible manca d’abastament d’aigua potable. En base a aquesta informació caldrà definir les necessitats d’abastament futures, captacions, cabals i xarxa necessari, nous dipòsits, recorregut, materials, seccions, vàlvules, comptadors, telecontrol, etc.
- Proposta d’actuacions per a la millora de la xarxa actual i priorització d’aquestes accions (urgents, a mig termini i a llarg termini)
- Anàlisis economicofinancer. Inclou el pressupost aproximat de les actuacions de millora, el volum d’aigua a facturar, costos del servei, estudi de sostenibilitat economicofinancera futura del servei, etc.
- Pla de manteniment.
- Plànols. Cal adoptar com a plànol base el Planejament vigent per tal de definir la xarxa de distribució d’aigua potable.
- Arxius en format SIG. Cal integrar en una única plataforma d’entorn GIS lliure, tipus giswater o similar, tots els elements que poden arribar a composar un sistema de gestió integral de xarxes (Epanet, SWMM, HecRas, WMS, Dmelec, dispositius mòbils o SCADA’s, etc.), amb la possibilitat de treball de col·laboració entre les diverses aplicacions, que permeti la generació de fitxers d’intercanvi entre aplicacions, i que suposi la elaboració de la xarxa de distribució de forma virtual, amb el programa Epanet2 o aplicació similar, que treballi amb arxius de format exportable (dwg per Autocad).