Aquest mes de setembre finalitza la línia de subvencions adreçades als ens locals per a la realització d’actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d’aigua en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana dels municipis de Catalunya.
El consell d’administració de l’ACA va aprovar les bases de la línia d’ajuts per a millorar l’eficiència de les xarxes municipals, amb una dotació de 50 milions, que pot arribar a cobrir el 100% del cost total de l’actuació.
El Govern de la Generalitat ha avaluat a juny de 2023 la situació de la sequera a Catalunya, després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departament de la Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa, Economia, Treball i Salut), on s’ha avaluat l’efecte de les pluges registrades en el darrer mes i mig i que han servit per a incrementar en 5 punts el volum d’aigua als embassaments. Aquest increment canvia la tendència decreixent de molts mesos però en cap cas allunya la previsió que de cara a principis de la tardor es pugui entrar en la fase d’emergència. Per aquest motiu, s’ha remarcat que cal continuar amb l’estalvi d’aigua i incentivar un consum responsable a tots els nivells.
En la reunió s’ha informat que el consell d’administració de l’ACA ha aprovat les bases de la línia d’ajuts per a millorar l’eficiència de les xarxes municipals, amb una dotació de 50 MEUR. Aquesta subvenció permetrà millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals, que són de competència municipal. Tot i això, la sequera és un problema global i per això la Generalitat va decidir la creació d’aquesta línia de subvencions.
S’hi podran acollir els ens locals i les agrupacions d’ens locals de Catalunya, que tinguin atribuït o delegat l’exercici de la competència del servei de subministrament d’aigua en baixa o que siguin titulars d’infraestructures de subministrament d’aigua en baixa, i que prestin el servei de subministrament.
La subvenció màxima per municipi serà de 300.000 euros i el percentatge d’ajut anirà en funció del número d’habitants del municipi:
- Municipis amb una població inferior a 1.000 habitants: 100% de l’import subvencionable.
- Municipis amb una població d’entre 1.001 i 2.000 habitants: 95% de l’import subvencionable.
- Municipis amb una població d’entre 2.001 i 10.000 habitants: 90% de l’import subvencionable.
- Municipis amb una població d’entre 10.001 i 20.000 habitants: 85% de l’import subvencionable.
- Municipis amb una població superior a 20.001 habitants: 60% de l’import subvencionable.
En actuacions de digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana l’import màxim serà de 100.000 euros i en campanyes de detecció de fuites i reparació, un import màxim de 150.000. Les actuacions es podran materialitzar entre 2023 i 2024.