L’any 2010, es va equipar i incorporar a la xarxa d’abastament el pou de la Vila, localitzat a les proximitats de l’Ajuntament. Fins llavors, el pou, de titularitat municipal, estava fora de servei fins aquell moment. Aquest pou registra concentracions elevades de ferro. Per mitigar les elevades concentracions de ferro, manganès i la presència de terbolesa, l’any 2012 es va posar en marxa l’ETAP, construïda de forma adossada al pou de la Vila.
Aquesta consta de les següents instal·lacions:
- Dipòsit d’entrada, de 10 m³ de capacitat, on es rep l’aigua dels pous (Vila, Vilasa i Camp dels Avellaners), i es dosifica hipoclorit de sodi per oxidar el ferro i el manganès, fent-lo precipitar i facilitant la seva retenció en un medi filtrant.
- Filtre de sorra (sílex i antracita), per retenir el ferro, el manganès i la terbolesa.
- Dues bombes d’impulsió al dipòsit de la Pedralba. Actualment només n’hi ha una en funcionament, ja que la segona bomba es va instal·lar durant una punta de demanda que la primera no podia subministrar i funcionaven ambdues alhora. La segona bomba no té capacitat per funcionar alternativament amb la primera.
- Dipòsit d’emmagatzematge de l’aigua de rentat de filtres, amb descàrrega a sanejament. El rentat dels filtres es programa quatre dies per setmana, principalment per evitar la formació de canals preferencials, provocats per l’aspiració directa de la bomba.
L’estiu de l’any 2018, el pou de la Vilasa es va esgotar, provocant l’aspiració de sediments sòlids per part de la bomba. Això es va combinar amb una avaria a la planta potabilitzadora, que no va tenir capacitat per retenir els sòlids en suspensió i aquests van precipitar a la xarxa, reduint la secció de les canonades. Això va provocar la interrupció del servei per realitzar una purga de la xarxa.
GESA amb aquest projecte executiu el que proposa es la construcció d’un nou dipòsit d’entrada enterrat, de 40 m³ de capacitat, dotat amb una bomba dosificadora de reactiu. El dipòsit existent (10 m³) s’utilitzaria per emmagatzemar l’aigua de sortida i evitar l’aspiració directa de les bombes des del filtre, evitant la formació de canals preferencials. Aquesta actuació també permetrà la instal·lació d’un nou equip de bombament cap al dipòsit de la Pedralba, a règim de funcionament 1+1 (una bomba en funcionament i l’altra en reserva), que s’allotjarà a l’interior d’una caseta, adossada a l’edifici actual de l’ETAP, on també s’hi integraria el Pou de la Vila. Aquesta caseta també allotjarà un sistema de dosificació de reactiu, que permetria la desinfecció de l’aigua emmagatzemada al dipòsit d’entrada.
La instal·lació del nou dipòsit permetrà dotar al sistema de nova reserva en capçalera, permetent eliminar els dipòsits localitzats dins del recinte privat on es localitzen els pous.
Es considera pertinent també realitzar el tancament exterior de les instal·lacions mitjançant una tanca de malla a torsió, per tal d’evitar, per exemple, que aparquin vehicles a sobre dels dipòsits, tapant els registres i evitant la possibilitat d’infiltració de fluids provinents del motor (oli, refrigerant, líquid de frens…).
Des del punt de vista del tractament de l’aigua, es proposen dues alternatives de tractament:
- Dosificació al dipòsit d’entrada de permanganat de potassi (KMnO4), el qual té un poder oxidant superior a l’hipoclorit de sodi, millorant la capacitat de precipitació del ferro i manganès.
- Dotació del dipòsit d’entrada amb un dispositiu de cloració i instal·lació d’un filtre de CAG (carbó actiu granulat), que permetria la millora de la filtració de l’aigua. Aquest aniria instal·lat després del filtre de sorra. Es podria instal·lar dins la caseta actual, a l’espai on actualment hi ha les bombes, ja que originalment va ser dimensionada per poder allotjar dos filtres.