El Govern de la Generalitat de Catalunya, conscient de la situació de sequera que afecta la regió, ha engegat una iniciativa per millorar l’eficiència de les xarxes municipals de subministrament d’aigua. Aquesta iniciativa és part dels esforços per combatre la sequera i promoure un consum responsable del recurs vital a tots els nivells.
En una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, on van participar-hi els departaments de la Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa, Economia, Treball i Salut, es va avaluar l’estat de la sequera a Catalunya. Tot i que les pluges recents han arribat a 5 punts al volum d’aigua als embassaments, això no és per allunyar la previsió que es pugui entrar en una fase d’emergència a principis de la tardor. Per tant, és crucial continuar estalviant aigua i fomentar pràctiques de consum responsable.
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va revelar les bases d’una línia d’ajudes destinades a millorar l’eficiència de les xarxes municipals de subministrament d’aigua. Aquesta línia d’ajuts compta amb una dotació de 50 milions d’euros i pot cobrir fins al 100% del cost total de les actuacions que es realitzen.
Podran sol·licitar aquestes subvencions els ens locals i les agrupacions d’ens locals de Catalunya que tinguin atribuït o delegat l’exercici de la competència del servei de subministrament d’aigua en baixa o que siguin titulars d’infraestructures de subministrament d’aigua en baixa, sempre que prestin aquest servei.
La subvenció màxima per municipi serà de 300.000 euros i el percentatge d’ajut anirà en funció del número d’habitants del municipi de la següent manera:
- Municipis amb població inferior a 1.000 habitants: 100% de l’import subvencionable.
- Municipis amb una població d’entre 1.001 i 2.000 habitants: 95% de l’import subvencionable.
- Municipis amb població entre 2.001 i 10.000 habitants: 90% de l’import subvencionable.
- Municipis amb població d’entre 10.001 i 20.000 habitants: 85% de l’import subvencionable.
- Municipis amb població superior a 20.001 habitants: 60% de l’import subvencionable.
- Les actuacions subvencionables inclouen la digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana, per a això s’estableix un import màxim de 100.000 euros, així com campanyes de detecció de fuites i reparacions, amb un màxim de 150.000 euros.
Les intervencions subvencionades es podran dur a terme entre els anys 2023 i 2024, cosa que permetrà implementar millores de manera progressiva i estratègica.
La Generalitat de Catalunya fa una crida als municipis i ens locals perquè aprofitin aquesta oportunitat i treballin en conjunt per garantir un ús sostenible i eficient de l’aigua a tota la regió. La col·laboració de tots serà clau per afrontar els desafiaments que implica la sequera i assegurar un subministrament adequat per a les generacions futures.
Davant la necessitat d’enfrontar la sequera que afecta Catalunya, l’Enginyeria GESA s’ha posicionat com un aliat estratègic per als municipis i els ens locals que busquen millorar l’eficiència de les xarxes municipals de subministrament d’aigua.
Especialitzada en projectes hídrics i amb àmplia experiència al sector, l’enginyeria GESA ofereix servei integral per a la petició d’ajuda i la redacció de projectes executius per accedir a les subvencions destinades a millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’aigua.