L´objectiu principal d´aquest projecte és que diferents instal·lacions consumidores d´energia del Port de Barcelona s´abasteixin de la pèrgola fotovoltaica projectada a executar de 100kWn de potència.
Es tracta d’edificis existents amb instal·lacions elèctriques també existents i sense cap mena d’instal·lació de generació elèctrica d’autoconsum.
Aquest tipus d’instal·lacions es defineixen al Reial decret 244/2019.
El Reial decret 244/2019, de 5 d’abril, que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica, defineix:
g) Instal·lació de producció propera a les de consum i associada a aquestes: Instal·lació de producció o generació destinada a generar energia elèctrica per subministrar un o més consumidors acollits a qualsevol de les modalitats d’autoconsum en què es compleixi alguna de les següents condicions:
iii – Es trobin connectats, tant la generació com els consums, en baixa tensió i a una distància entre ells inferior a 500 metres. A aquest efecte es prendrà la distància entre els equips de mesura en la projecció ortogonal en planta.”
Aquesta tipologia d’instal·lacions solars fotovoltaiques s’anomenen instal·lacions d’autoconsum col·lectiu properes a través de xarxa.
Dins aquest objectiu de millorar i actualitzar les infraestructures del Moll de Pescadors, s’encapçala la idea d’auto abastir energèticament el moll amb energia d’origen renovable. L’objectiu final d’aquesta iniciativa és independitzar energèticament el Port de Barcelona, creant una micro xarxa que es pugui operar des del mateix port i que consumeixi 100% energia renovable.
El projecte té com a finalitat reduir el consum d’energia de les instal·lacions al voltant del 67%. L’energia fotovoltaica generada gràcies a les plaques solars s’estima que permetrà un autoconsum directe de 233.000 kWh/any, l’equivalent al 40% del consum dels diferents subministraments que formen part de la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu.